top of page
Nicole en Fred.png

Nicole Groot Nibbelink en Fred Termaat

Nicole Groot Nibbelink

​

Nicole Groot-Nibbelink heeft een indrukwekkende loopbaan binnen de Belastingdienst en aanverwante organisaties, waar ze momenteel als Product Owner werkt, verantwoordelijk voor projecten zoals "Begrip centraal," "Common Ground," en "Kennisbeheer." Met meer dan 12 jaar dienst bij de Belastingdienst heeft ze uitgebreide ervaring. Voorafgaand aan haar huidige functie was ze Data Modeller en betrokken bij 100% wetsgedreven vernieuwingsprojecten. Haar carrière begon bij Dutch Customs, waar ze Business Process Consultant was, en ze heeft ook waardevolle ervaring opgedaan als Business Consultant bij Ordina. Haar uitgebreide expertise in bedrijfsprocessen, gegevensmodellering en belastingdienstbeheer maken haar een waardevolle professional in haar vakgebied.

​

Fred Termaat

​

Fred Ternaat heeft ruim 23 jaar ervaring bij de Belastingdienst als Gegevensarchitect en Workshopfacilitator. Hij heeft diverse verantwoordelijkheden op het gebied van gegevensarchitectuur, gegevensmodellering en procesarchitectuur. Tijdens zijn loopbaan was hij ook eigenaar van op-MAAT-entertainment en werkte hij als musicalschrijver bij De Drie Ranken. Eerder in zijn carrière was hij Senior Software Engineer bij RDW, Functioneel Ontwerper bij de Provincie Overijssel, en Software Engineer en Creatief Vormgever bij Rijkswaterstaat Overijssel.

Werk aan de Winkel

De Belastingdienst is een gegevensverwerkende organisatie. Goed en gemeenschappelijk begrip van de betekenis van gegevens, inclusief de relatie met wet- en regelgeving, is van cruciaal belang. Samen met inzicht welke soorten gegevens waar worden vastgelegd of gebruikt, draagt dit bij aan transparant en verantwoord(baar) werken en daarmee aan een rechtvaardige, rechtmatige en betrouwbare overheid.

​

Gemeenschappelijk begrip vraagt om gemeenschappelijke taal en termen. Het gebruik van synoniemen en homoniemen kennen we ook binnen de Belastingdienst: duiden persoon, klant en relatie op hetzelfde begrip? En wat bedoelen we met persoon: een mens, of ook rechtspersonen? Zodra de begrippen helder zijn, kennen we voorkeurstermen toe voor onderlinge communicatie in de uitvoering.

​

Binnen de Belastingdienst zijn hiertoe kennisgebieden ingericht die ieder voor een specifiek deel van de begrippen en naamgeving verantwoordelijk zijn. Kennisgebieden zijn vooral afgebakend op wetten: Omzetbelasting, Motorrijtuigenbelasting, Vliegbelasting etc. Er zijn ook kennisgebieden voor algemene wetten, bedrijfsvoering en IT. Gezamenlijk dekken de kennisgebieden alle begrippen af.

​

Een gemeenschappelijke taal ontstaat niet vanzelf. Kennis zit nu in de uitvoeringsprocessen, bij juristen, bij IT, en moet naar kennisgebieden (in oprichting). Dat vraagt om onderlinge afstemming: er is werk aan de winkel!

​

Spel ‘Werk aan de winkel!’

​

Om gevoel te krijgen bij wat er moet gebeuren om een gemeenschappelijke taal te vormen, hebben we een spel ontwikkeld. Vijf winkels vormen samen een nieuw winkelconcern met gecentraliseerde diensten. Ze willen een gemeenschappelijke taal. Een actief spel van vraag en aanbod.

​

Nicole Groot Nibbelink en Fred Termaat werken, naast hun rol van flamboyante spelleiders, aan het inrichten van de ‘verticale datadefinitie-architectuur’ bij de Belastingdienst. Met deze architectuur wordt vastlegging van betekenis en gebruik van gegevens Belastingdienst-breed ingericht.

bottom of page